Już po raz drugi firma SAP doceniła kompetencje Hicron! Z dumą prezentujemy nasze najnowsze osiągnięcie: certyfikat SAP Recognized Expertise dla rozwiązań Real Estate Management.

Certyfikat SAP RX Real Estate Hicron

Jak to się zaczęło

Rozwiązaniami dla obszaru zarządzania nieruchomościami zajmujemy się w Hicron od samego początku istnienia firmy. Już w 2006 roku w ramach przedsiębiorstwa działali specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w tej branży – nie tylko wdrażaliśmy rozwiązania SAP, ale także razem z producentem rozwijaliśmy i ulepszaliśmy je, aby coraz lepiej wspierały pracę naszych klientów.

Rozwijane w ramach SAP ERP moduły RE-FX są w tej chwili pośród najbardziej nowoczesnych rozwiązań firmy. Chociaż rozwiązanie do zarządzania nieruchomościami powstało ponad trzy dekady temu, to nie tak dawno całość napisana została od nowa. Pozwoliło to z jednej strony rozwinąć istniejące funkcjonalności, a z drugiej usprawnić i ułatwić wykorzystywanie oprogramowania przez jego użytkowników.

Słowem przypomnienia: RE-FX to oprogramowanie do elastycznego zarządzania nieruchomościami. Pozwala ono na obsługę wszystkich procesów administracyjnych: od utrzymanie po wynajem czy regulowanie zobowiązań publiczno-prawnych, jak podatek od nieruchomości, wieczyste użytkowanie itp. Firmy, które wspiera Hicron w tym zakresie, to między innymi spółka PKP czy też Cyfrowy Polsat, ale również przedsiębiorstwa zagraniczne z Niemiec, Szwajcarii czy Wielkiej Brytanii.

Jak Hicron uzyskał certyfikat?

Podobnie jak przy okazji certyfikatu SAP Recognized Expertise dla branży Automotive, i tym razem Hicron musiał zaprezentować referencje od klientów, którzy oceniają pracę firmy dobrze lub bardzo dobrze.

Wybraliśmy rozwiązanie z SAP i Hicron, aby osiągnąć wysoki poziom integracji specjalistycznej aplikacji z procesami i z przepływem wartości – jeden z klientów udzielających referencji, który ocenił kompetencje naszej firmy jako „bardzo satysfakcjonujące”, tak uzasadnia wybór Hicron na partnera wdrożeniowego.

Zajmowaliśmy się między innymi integrowaniem systemów do nowych środowisk, tworzeniem dedykowanych kokpitów automatyzujących procesy księgowe jak również rozwojem i uzupełnianiem standardowych funkcjonalności SAP RE-FX. Wśród wyzwań, których się podjęliśmy, figurują także wdrożenia standardu IFRS16 w systemie SAP odpowiadające zmianom, które od 1 stycznia 2019 roku obowiązują według zarządzenia Rady Międzynarodowych Standardów Rachunkowości.

Najpewniejszy partner IT w branży Real Estate

Ponieważ współpracujemy z dużymi przedsiębiorstwami, które w swoim portfolio mają setki, a często nawet tysiące nieruchomości, przygotowywane przez nas rozwiązania muszą być elastyczne i skuteczne. Dzięki temu jeden zintegrowany system wystarczy, by obsłużyć obiekty o odmiennych sposobach rozliczania płatności czy waloryzacji. Efektem wdrożenia rozwiązania u naszego klienta było znaczne uproszczenie i przyspieszenie procesów administrowania nieruchomościami – a to przekłada się zarówno na oszczędności, jak i na poprawienie wydajności pracy.

Hicron jest rozpoznawalną firmą w branży zarządzania nieruchomościami – mówi Paweł Kresak, Solution Architect i Managing Partner. SAP potwierdza, że projekty, które realizujemy, są robione zgodnie z najlepszymi praktykami i na wysokim poziomie. Certyfikat jest wyrazem uznania dla bardzo długiej działalności firmy oraz dla zebranych przez nas doświadczeń.