Trendem, jaki na konferencji SAP wytycza całej branży IT, jest skupienie się na rozwiązaniach chmurowych.

Zarówno główne, wprowadzające przemówienie (Keynote) z CTO firmy Juergenem Muellerem, jak i sesje, warsztaty i spotkania na SAP TechEd 2019 potwierdziły, że niemiecki gigant odważnie zmierza ku postawionemu sobie celu. I choć potwierdzenie „chmurowej” strategii marki nie jest wielkim zaskoczeniem dla ekspertów, to w czasie konferencji nie zabrakło prezentacji nowych rozwiązań oraz rewolucyjnych koncepcji. Zainteresowany? W takim razie zapoznaj się z naszą relacją z SAP TechEd 2019!

TechEd 2019 początkiem Nowej Ery Konsultingu

Dużą zmianę w ciągu najbliższych miesięcy odczują z pewnością zarówno konsultanci SAP, jak i firmy wdrażające lub planujące wdrożyć systemy ERP. Wkraczamy w erę integracji narzędzi: łączenia wielu funkcjonalności i modułów w jedno rozwiązanie ze wspólnym UI. To zmiana na plus – mówi Kinga Moska, Mentor SAP i Service Delivery Executive w Hicron. – Widać, że firma posłuchała opinii swoich klientów. Zintegrowane narzędzia mają nowy, estetyczny i prostszy w obsłudze interfejs, co sprawia, że praca na nich jest po prostu przyjemniejsza. Oczywiście to coś, do czego jako konsultanci SAP będziemy musieli się przyzwyczaić, ale wiem, że jesteśmy gotowi na to wyzwanie.

Przykładem zintegrowanych narzędzi jest SAP Analytics Cloud

Kolejny krok ku Chmurze i SAP 4/HANA

Błyskawiczne przetwarzanie danych i możliwość zarządzania procesami biznesowymi w każdym miejscu i o każdym czasie: taka przyszłość branży IT rysowała się w Barcelonie w trakcie TechEd 2019. Dużo uwagi poświęcono także SAP 4/HANA, nowoczesnemu rozwiązaniu pozwalającemu na pracę z danymi w systemie „in-memory”, a więc ekspresowo i w czasie rzeczywistym. Konferencja udowodniła, że SAP nie przestanie dostarczać nam coraz to nowych narzędzi przeznaczonych do pracy w Chmurze, z wykorzystaniem SAP 4/HANA.

Forum ekspertów

W trakcie trzydniowej konferencji nie zabrakło czasu na spotkania mentorów, developerów i specjalistów: nie bez powodu jednym z haseł przewodnich wydarzenia było „Zbieraj się. Czas porozmawiać o technologii.” („Get ready. It’s Time to Talk Tech.”) Networking to ważna część tego wydarzenia. To niepowtarzalna okazja, by spotkać się z ekspertami z całego świata, wymienić doświadczenia i podyskutować o tym, co się dzieje na rynku. Mamy również możliwość, by zaproponować ulepszenia do już istniejących rozwiązań czy wskazać na brakujące, według nas, funkcje. Dzięki temu nie tylko trzymamy rękę na pulsie aktualnych wydarzeń, ale także bezpośrednio wpływamy na przyszłość branży IT – podsumowuje Kinga.